12 mei 2008

Preview: Pinkpop 2008!


Over 18 dagen is het zover, Pinkpop 2008! Met de line-up van dit jaar moet het een succes worden. Wij zijn er niet bij, misschien dat wat geluk en 3voor12 daar verandering in kunnen brengen, maar hier in ieder geval een uitgebreide preview!

Vrijdag 30 mei
Een matige line-up, maar dat is niet ongewoon voor de eerste dag van Pinkpop. De volgende dagen zullen alles weer goed maken.

Flogging Molly: een mix van punk en Ierse folk maken van deze acht-koppige band een waar spektakel op de vrijdag. Flinke pit gegarandeerd! Er zit helaas weinig echte diepgang in de muziek, dus voor de veeleisende muziekliefhebber is het wat oppervlakkig.

Metallica: dit is natuurlijk DE naam van Pinkpop 2008. Het is al tientallen jaren één van de grootste, zo niet de grootste band van de wereld. Binnen onze smaak valt metal niet, maar als je dan toch op vrijdag gaat, ga dan voor deze band.

Verder nog:
SAT2D, Porcupine Tree, Animal Alpha, Incubus, Alter Bridge en Jonathan Davies.

Zaterdag 31 mei
Goede dag met een aantal toffe namen.

The Verve: opeens waren daar de geruchten. Het zoemde rond op de muziekblogs en in juni 2007 werd het officieel bekendgemaakt: de fameuze britpopband The Verve is terug voor een tour en een nieuw album. Deze formatie had in de jaren 90 groot succes, voornamelijk in Engeland, met hun album Urban Hymns en de daarbij behorende megahit Bittersweet Symphony. Frontman Richard Ashcroft heeft de overige leden na zijn solocarrière weer bijeen weten te brengen en zodoende staan ze nu op Pinkpop als een na laatste act op de zaterdag.

Editors: Smokers Outside the Hospital Doors, Munich, Lights, het zijn slechts enkelen van de geweldige nummers die deze band heeft gemaakt. Die stem van Tom Smith en die fenomenale rifjes van Chris Urbanowicz maken het één van de gaafste bands van het moment. Vorig jaar was het een groot succes op Lowlands, dit jaar wordt het een groot succes op Pinkpop. Dat kan niet anders.

Kaiser Chiefs: Wat moeten we nu nog over de Kaiser Chiefs zeggen? De afgelopen jaren heeft elk zichzelf respecterend festival ze al minstens één keer geboekt en ook voor Pinkpop is deze band geen onbekende. Het recept blijft hetzelfde: zeer energieke pop met koortjes, meezingrefreinen en rare sprongen op het podium. Eerlijk is eerlijk, de muziek bevalt wel, voornamelijk singles als Ruby, Oh My God en I Predict A Riot. Uiteindelijk heeft het niet veel om het lijf, maar dat lijkt het festivalpubliek nauwelijks te boeien.

Foo Fighters: de afsluiter van de zaterdag, pop in een rockjasje. Het nieuwe album 'Echoes, Silence, Patience and Grace' is naar maar mening een goed en gevarieerd album en heeft mij weten te overtuigen dat dit zeker geen standaard rockbandje is.

Verder nog:
Air Traffic, Blood Red Shoes, Moke, Bad Religion, Voicst, KT Tunstall, Eagles of Death Metal, Amy Macdonald, Stereophonics, Justice, Groove Armada.

Zondag 1 Juni
Evenals zaterdag een zeer goede dag, lekker lang, met veel goede namen.

Patrick Watson: wellicht de interessantste act van het hele pinkpopgebeuren is een rijzende songwriter Patrick Watson plus band uit Canada, die vorig jaar opzien baarden met hun cd ‘Close To Paradise’. Bekend bij de Nederlandse muziekliefhebbers werden ze vooral door een optreden op Lowlands. Ze verrasten daar de hele India met hun enorme muzikaliteit en energieke podiumpresentatie. De muziek wordt dan ook vaak in verband gebracht met de illustere Jeff Buckley, mede door de Watsons stem. Dit is niet te missen.

Counting Crows: Pinkpop heeft er naast RATM, Alanis Morrissette e.a. nog een oude bekende bij in de line-up: de uit San Francisco stammende Counting Crows. In de jaren 90 oogstten ze aardige successen met de single Mr. Jones en verscheidene albums. In Nederland braken ze pas echt door met de single Big Yellow Taxi en uiteraard het duet ‘Holiday in Spain’ met Bløf. De teksten van de weemoedige pop/rock waren in het begin vooral geïnspireerd op de depressies van zanger Adam Duritz, maar nu schijnt het beter te gaan. We zullen zien.

The Hives: het heeft even geduurd, maar ik ben overtuigd. The Hives heeft klasse. Keurig in pak betreden ze het podium, om daarna stevige en meeslepende nummers als Hate To Say I Told You So en Tick Tick Boom uit de gitaren te rammen. Blijkbaar vinden ze het wel gezellig in Nederland; deze zomer staan ze ook op Lowlands, wat ze op hun site bekend hadden gemaakt en kort daarna weer hadden verwijderd. Aangezien Racoon de act vóór deze band is, heb je genoeg tijd om een goed plekje te zoeken.

Fiction Plane: de band van de zoon van Sting. Zo staat de band bij veel artikelen nog vermeld. Ik zou graag willen zeggen dat dit niet nodig is, omdat de band prima op zijn eigen benen kan staan. Helaas weet ik dit niet, aangezien ze nog steeds een beetje leunen op dat been van de eerder genoemde zanger. Oke, genoeg gezeik daarover, de band. Sinds 2007 is de band dan ook in Nederland doorgebroken en heeft de single 'Two Sisters' de nodige airplay gehad. Bovendien hebben ze al meermaals in ons land opgetreden. Een erg leuk bandje waarbij je zeker even een kijkje moet nemen.

Verder nog:
The Wombats, Gavin Degraw, Cavalera Conspiracy, Kate Nash, Racaan, Pete Murray, Alainis Morissette, Serj Tankian, Saybia, Queens of the Stone Age, Roisin Murphy, Rage Against the Machine.

Zoals je ziet hebben we niet alle namen besproken om het nog enigzins beknopt te houden en omdat we over bepaalde namen simpelweg weinig te vertellen hebben.

Geen opmerkingen: